O nás

Povedané slovami záhoráckeho básnika Štefana Moravčíka Jakubovca:

„ Od Kútú až po Malacky,

viprávjáme záhorácki.

suaďunkéjabúčko,

kiseuézelé,

Záhorák enem svoje si mele.

Očamavyprávjá,

pjascamaríče.

Šeckovískúrej, co sa ho tíče.

V suzách sa smjeje

a puače od smíchu,

Záhorácká reč vre v zuatém kalichu.“

Aj my sme objavili u nás na Záhorí tento úžasní poklad. Folklór, teda piesne, tance a zvyky našich predkov nás zaujali natoľko, že sme sa rozhodli, ako správni Záhoráci, zabrániť tomu, aby sa toto bohatstvo stratilo v čase. Chceme totiž, aby ste aj vy všetci boli bohatší.

Preto sme v roku 2009 založili v Malackách folklórny súbor s typicky malackým názvom Macejko.  Od nášho vzniku sme sa už poriadne rozrástli. V súčasnosti máme okolo 50 aktívnych členov vo veku od 3 do 40 rokov.

Našimi vystúpeniami sa snažíme spestriť rôzne podujatia, ktoré sú organizované hlavne našim domácim mestom Malacky.  Záhorie však reprezentujeme aj po celom Slovensku  a podarilo sa nám ukázať sa aj u našich českých susedov, kde sme sa zúčastnili medzinárodného folklórneho festivalu.

V našom repertoári sú hlavne detské hry, piesne a tance zo  Záhoria. A nakoľko sme všetci priateľskí Záhoráci, tance z Myjavy, Terchovej či Východu sú nám tiež blízke a radi si ich zatancujeme.

„ A tak chodzífolklórní súbor Mcejko z Malacek po Záhorí, Slovensku ale aj inačích kútoch zemi, dúhí čas vám skrácit, zaspívat si, zatancovat aj sa skamarádzit….“

My len dúfame, že tých “ kamarádú budeme mjetfúrtenemvjec a vjec…“

 

Macejkáči

1 komentár pri “O nás